Uiteraard duurzaam

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in een wereld die opwarmt. De wereld van morgen is onze wereld, dus voor de UIT is het belangrijk dat alles wat we doen ook duurzaam is!

Visie

Het UITbestuur is al een aantal jaren bezig de UIT een stukje groener te maken. Dit jaar hebben we daarom een duurzaamheidsvisie opgesteld. Die luidt:

De Utrechtse Introductie Tijd wil in 2020 één van de meest duurzame evenementen in Utrecht zijn. Daarbij willen we focussen op de bewustwording van de doelgroep van de toekomst van Utrecht. Het UITbestuur wil dit doen door duurzame initiatieven van de onderwijsinstituten en Utrechtse instellingen samen te brengen met de startende student. Daarnaast zal het UITbestuur bij alle organisatorische processen duurzaamheid in het achterhoofd houden en verbeteren indien mogelijk.

De duurzaamheidsvisie gebruiken we als uitgangspunt om de UIT een stukje groener te maken!

Hoe doen we dat?

We doen al heel veel om de UIT groener te maken: 

 • Veel van ons drukwerk is vervangen door de app. Alles wat we nog wel drukken, drukken we op duurzamer, gerycycled papier.
 • Op al onze buitenbarren gebruiken we hard-plastic glazen. Hierdoor gebruiken we veel minder plastic dan bij zachte plastic glazen. Tijdens lunch wordt gebruik gemaakt recyclebaar plastic.
 • Al onze voedselrestanten die nog kunnen worden gebruikt doneren we aan de voedselbank. Ook onze rugtasjes die over zijn worden gedoneerd aan een goed doel.
 • Alle merchandise en signing wordt niet gethematiseerd, waardoor we die een aantal jaar kunnen gebruiken.

Dit jaar gaan we nóg meer doen:

 • Er wordt een nieuw concept gelanceerd waardoor voedselverspilling bij de lunch verder wordt tegengegaan.
 • We maken zoveel mogelijk gebruik van vaste stroompunten in plaats van vervuilende dieselaggregaten.
 • We kijken kritisch naar gescheiden afvaltromen.

Duurzame introductie stunt

De Duurzame Introductie Stunt (DIS) is een wedstrijd tussen studie- en studentenverenigingen en introweek-commissies uit diverse steden. Introductieweken strijden om de award: ‘Meest Duurzame Introductieweek’ en introductiestunts voor de ‘Meest Duurzame Introductiestunt’. Uiteraard doet de UIT dit jaar mee aan de DIS en we gaan ervoor om er met de award vandoor te gaan. Zoals hiervoor te lezen is, werken we hard aan het zijn van de meest duurzame introductieweek. De duurzame stunt zal later bekend worden gemaakt. 

Wat kan je zelf doen?

 • Gooi je afval altijd gescheiden in de afvalbakken die wij voor jullie zullen plaatsen op elk event! 
 • Maak zoveel mogelijk gebruik van de sustainable drinkfles en de watertappunten, zo voorkomen we onnodig gebruik van plastic flesjes! 
 • Lever de glazen van de bar weer netjes in zodat deze weer hergebruikt kunnen worden!
 • Maak gebruik van de lunch die wij aanbieden en ga langs bij de restaurants en vereningingen op de dagen dat ze avondeten aanbieden. Wij rekenen op jullie en willen het eten vervolgens niet weggooien!