Goede doel

Ieder jaar kiest de UIT een goed doel, waar we geld voor inzamelen tijdens de UIT. Dit jaar is Stichting Move gekozen als goede doel, hier hopen we een mooi bedrag voor in te zamelen. 

Stichting Move

Kinderen kunnen meer dan ze denken. Dat moeten ze wel eerst ervaren. Helaas is dat niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Daarom koppelt Move deze kinderen aan studenten, die hen helpen iets moois voor elkaar te krijgen in hun eigen buurt. Zo ontdekken kinderen wat ze waard zijn.

 

In de Move-projecten op basisscholen krijgen kinderen en studenten samen het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid over het bedenken en uitvoeren van hun eigen project. Bottom-up werken en hen daarmee de vrije ruimte geven om hun eigen ideeën tot werkelijkheid te maken staat daarbij voorop. Het project bestaat uit twee onderdelen: een actief uitstapje, waarin de studenten de kinderen meenemen naar het studentenleven en een buurttraject.

 

In het buurttraject brainstormen de kinderen met hulp van de studenten over wat er beter kan in de wijk en gaan ze samen aan de slag om hun plan uit te voeren. De invulling van alle Move-projecten is anders, maar ieder project wordt op dezelfde wijze opgezet en binnen drie tot zes maanden uitgevoerd. Voordat een Move-project van start gaat, is nog niet bekend wat het buurttraject precies inhoudt. Het kader staat vast, maar de invulling is vrij. De werkwijze de projecten is hiermee volledig bottom-up: gedurende het project bedenken de kinderen onder begeleiding van de studenten wat zij aan willen pakken. Zo leren ze sociaal ondernemen, ontwikkelen ze hun talenten en kunnen ze met trots terugkijken op een concreet resultaat. Tijdens het project organiseren de studenten ook een actief uitje voor de kinderen om hen het studentenleven te laten zien. Zo verkennen zij nieuwe sporten, studies, talenten en mogelijkheden.

 

De studenten zijn hun rolmodel en begeleiden het project. Dat bestaat uit vier bedenk & doe sessies, een feestelijke afsluiting en een actief uitstapje naar het studentenleven. Daarbij ontmoeten ze elkaars wereld: het studentenleven en opgroeien in een minder bedeelde wijk. Die uitwisseling is voor allemaal een blikverruimende ervaring.

Ontstaan

Ieder verhaal heeft een begin. Het verhaal van Stichting Move begon in 2007. Een studentencommissie van roeivereniging Orca in Utrecht werd opgericht als verbinder tussen studenten, kinderen en een woningcorporatie. Het doel was helder: studenten en kinderen samen iets leuks laten doen voor een ‘ingewikkelde wijk’ in Utrecht. Uiteindelijk zorgden zij voor een nieuw speeltoestel om hun wijk te verbeteren. Inmiddels is Move uitgegroeid tot een stichting die, samen met studenten in 10 steden door heel Nederland, kinderen die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten laat zien hoe ze hun wereld kunnen veranderen.