Woensdag 15 augustus:

Gratis musea in Utrecht (10.00 - 17.00)

Museum Catharijneconvent
Geniet van unieke middeleeuwse meesterwerken, de schitterende schatkamer en prachtige collectie christelijke (kunst) voorwerpen. Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat deze zomer 550 jaar. Voor de gelegenheid logeren spectaculaire werken van grote namen als Damien Hirst, Marlene Dumas en Jan Taminiau logeren tussen de oude kunstschatten van het museum. Ontdek van kunst met je doet en welke betekenis het krijgt in een monumentaal klooster.


Museum Speelklok
Het museum neemt je mee in de wondere wereld van de eeuwenoude zelfspelende muziekinstrumenten.

Van heel kleine speeldoosjes, automaten en speelklokken tot enorme carillonklokken, orchestrions, dans- en straatorgels. Al deze instrumenten zijn te zien en te horen in Museum Speelklok: het vrolijkste museum van Nederland!


Het Universiteitsmuseum
Ga samen op onderzoek uit en ontdek de wetenschapper in jezelf in het Universiteitsmuseum Utrecht. Hier kijk je mee over de schouder van wetenschappers van vroeger en van nu. Sta versteld van de negen meter hoge skelettentoren en trek een labjas aan en doe zelf proefjes in het Jeugdlab. Museumtuin de Oude Hortus is, met zijn kassen vol exotische bomen en planten, een verrassend stuk groen midden in de stad: elk seizoen weer anders!  


Het Utrechts archief
Hoe vaak maak jij filmpjes met je telefoon? Zo’n 100 jaar geleden was daar wat meer voor nodig, maar er werden wel filmpjes gemaakt. Deze zomer presenteert Het Utrechts Archief haar hoogtepunten uit de filmcollectie over Utrecht. Verwonder je over de sloop van het oude station en de prachtige Stationswijk, gluur mee vanaf de tram of vanuit de auto die door de stad rijdt en geniet van spelende kinderen op straat. De films draaien in verschillende ruimtes en in het bioscoopzaaltje kun je ook nog kiezen uit 16 korte filmfragmenten.


Het Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum is een echte beleving. Dat merk je al bij binnenkomst. Zodra je de drempel van het historische Maliebaanstation overstapt ga je letterlijk anderhalve eeuw terug in de tijd. Naar de tijd dat reizen met de trein alleen was voorbehouden aan de allerrijksten en waar dampende stoomlocomotieven nog de dienst uitmaakten op het spoor. Al deze antieke treinen zijn te zien bij het Spoorwegmuseum in hartje Utrecht.

Maar het museum komt echt tot leven in de verschillende attracties. Maak een rit in het donker langs levensgrote stalen monsters, daal af in de oude kolenmijn en luister naar het verhaal over de uitvinding van de stoommachine. Acteurs nemen je mee naar het tijdperk van de Oriënt Express, in de Vuurproef hoor je hoe de komst van de trein de wereld heeft veranderd. Voor je het weet raas je in volle vaart met de trein door de tijd! En wist je dat ook koningen en koninginnen vaak met de trein reisden? In ‘Vorstelijk Reizen’ luister je stiekem mee met het hofpersoneel en hoor je hoe dat precies ging.

Workshop Graffiti spuiten met ViaKunst (11:00 - 12:15)

Wil je je culturele woensdag goed beginnen? Kom langs bij de workshop graffiti spuiten met ViaKunst. Met behulp van verschillende attributen krijg je de kans om jouw graffitikunsten te showen! De workshop vindt plaats in park Lepelenburg. Je kan gewoon binnenlopen en je hoeft je niet aan te melden.

Lunch Lepelenburg (11:30 - 13:45)

Begin je dag goed met een lekkere lunch! We bieden weer genoeg te eten en te drinken aan om voor de rest van de dag van de stad te genieten. 


Shifts:
Shift 1 11:30 - 12:15
Shift 2 12:15 - 13:00
Shift 3 13:00 - 13:45

UITermate lekker - Foodtruckfestival Wilhelminapark (12:00 - 20:00)

Na het bekijken van alle kunstzinnige uitspattingen op het Cultureel Festival, heb je waarschijnlijk wel een beetje honger gekregen. Laat je smaakpapillen prikkelen op het foodtruckfestival en laat je verrassen door hapjes uit verschillende culturen. Kies jij voor het bekende of het onbekende?

Bekijk hier het blokkenschema van de UIT 2018:

Leef je UIT - Cultureel Festival Wilhelminapark (12:00 - 20:00)

Tijdens het Cultureel Festival zie je (bijna) alle culturele instellingen van Utrecht. Sla het terrein van Parnassos (het cultuurcentrum van Utrecht) niet over en kom vooral kijken naar de optredens, workshops en demonstraties van de verschillende culturele studentenorganisaties. KOSMU, de koepel van acht studenten muziekverenigingen is hierbij ook onmisbaar!

Rabo Green Zone Neude (12:00 - 20:00)

Even tot rust komen maar nog geen huiskamer of is deze veel te klein? Kom op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag met je UITgroepje langs op de Rabo Green Zone van de UIT op de Neude! Hier kan je een drankje bestellen, wat eten krijgen en verschillende leuke gadgets vinden. De Rabobank richt het plein in op verschillende aspecten van duurzaamheid zoals voedselverspilling. Breng ook jouw energie weer op groen en kom een kijkje nemen!

UIT of the box - Culture Night (20:00 - 01:00)

De culturele dag gaat in de avond vrolijk door met Culture Night! Hier staan verschillende cabaretiers en  zijn veel acts die voor jullie een spetterend optreden verzorgen. Zo komen Herman in een Bakje Geitenkwark, Hans Kazan en het Nederlands Film Festival! Ook verschillende cabaretiers van het comedyhuis en verschillende muzikale acts komen langs. Beleef Utrecht op een andere manier en maak kennis met alle cultuur die Utrecht te bieden heeft.

Sfeerimpressie vorig jaar: